Comparing nutritional value of diets among nutrition software
Palavras-chave:
Nutrients, Software, Observational StudyResumo
Objective: To compare three nutritional calculation software regarding the agreement of nutritional composition, specifically the total energy of the diet, macro and micronutrients, totalizing 16 nutrients. Methods: Observational study that software evaluated were the DietWin Profissional®, Avanutri Online® and the World Food Dietary Assessment System®. Food Recall data from 100 children were used. The normality of the variables were verified using the Kolmogorov-Smirnov test. The results were analyzed using the Friedman and Tukey test, with a confidence level of 5%. Results: The nutritional calculations showed significant statistical differences in energy and fifteen nutrients: carbohydrates, proteins, lipids, saturated and monounsaturated fats, cholesterol, fiber, vitamins A, D, E and C, sodium, iron, calcium and zinc (p<0.05). The DietWin® program obtained the lowest values for the nutrients analyzed and the WorldFood® showed the highest values. Conclusion: The characteristic tables that make up the programs varied significantly in estimating values of nutrients.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
A submissão de um artigo ao Journal of Health Informatics é entendida como exclusiva e que não está sendo considerada para publicação em outra revista. A permissão dos autores para a publicação de seu artigo no J. Health Inform. implica na exclusiva autorização concedida aos editores para incluí-lo na revista. Ao submeter um artigo, ao autor será solicitada a permissão eletrônica de um Termo de Transferência de Direitos Autorais. Uma mensagem eletrônica será enviada ao autor correspondente confirmando o recibo do manuscrito e o aceite da Declaração de Direito Autoral.